Als je als bedrijf je supply chain efficiënt wilt beheren, dan kan het slim zijn om eens te gaan kijken naar contractlogistiek. Het kost namelijk een hoop tijd om een efficiënte supply chain te hebben, zeker als je het als bedrijf allemaal zelf moet doen. Hierbij kan de contractlogistiek een goede uitkomst bieden, hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over contractlogistiek. 

Wat is contractlogistiek?

Als eerste is het handig om te weten wat dan precies die contractlogistiek inhoudt. Het is een contract die je aangaat wat betreft de logistiek met een ander bedrijf die er voor zorgt dat alle activiteiten die rondom de logistiek plaatsvinden worden overgenomen. Je kunt bij deze activiteiten denken aan bijvoorbeeld de opslag, maar ook de transport, voorraadbeheer en orderverwerking. 

Welke voordelen zitten er achter contractlogistiek?

Nu je weet wat de contractlogistiek inhoudt, dan wil je misschien ook wel weten welke voordelen hier dan achter zitten. Zo heb je als eerste de kostenbesparing, natuurlijk kost het wel geld om een ander bedrijf in te schakelen die gaat over je supply chain, maar op de lange termijn is dit zeker een kostenbesparing omdat je veel tijd en investeringen kan besparen in alle logistieke voorzieningen. Omdat je als bedrijf je meer kan richten op de kernactiviteiten, zal die kwaliteit ook beter worden. Deze dienstverleners waarmee je het contract afsluit beschikken meestal ook over de nieuwste technologieën die er voor zorgen dat alles zo efficiënt mogelijk kunnen verlopen. Daarbij beschikken ze ook nog eens over een expertise die je zelf misschien niet hebt.

Hoe zorg je er voor dat de contractlogistiek succesvol is?

Natuurlijk moet je er wel wat voor doen om ervoor te zorgen dat de contractlogistiek succesvol is. Dit doe je door duidelijke communicatie te hebben met je partner en ook duidelijk de doelstellingen van te voren af te spreken. Het is ook een kwestie van vertrouwen hebben in de andere partij en hun het werk laten doen. 

Contractlogistiek is een perfecte oplossing als je een bedrijf hebt die alles van de supply chain nu nog zelf doet. Je kunt het veel beter overlaten aan een ander bedrijf, dit maakt alle processen namelijk een stuk efficiënter en zorgt er voor dat jij je op je kernactiviteiten kan focussen en die beter kan maken. Ook bespaart het kosten op de lange termijn. Hiervoor moet je wel goede communicatie hebben en goed doelen afspreken.